THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, February 28, 2013

Bersama Cik Alia Qistina


Assalamualaikum.


Sepanjang hari aku dok kacau budak sorang nih. Dia adalah cik Alia (cucu kedua keluarga kami), seorang yang sangat berani dan ada ganasnya (tak dapat dinafikan dengan fakta). Memang aktif kemain, sampai berpeluh-peluh kejar dia. Dengan rambut kerinting dan gigi kecik-kecik… sangat energetik budak perempuan ini.

Bila di dalam kereta, dia sudah pandai duduk di seat belakang dan pakai tali pinggang. Genius! Hobi kesukaan dia adalah sakat kucing yang selalu dok mari kat rumahnya. Memang tak takut betol. Kucing tu yang takut kat dia. Terbaik!

Kecenderungan minat dia yang lain adalah duduk atas buaian kecik depan akuarium (ada ikan dalamnya) sambil minum botol susu. Tapi bila dia geram, dia akan tepuk-tepuk dinding akuarium… semua ikan akan lari bertempiaran! Hahahha…. Sampai satu tahap, dia campak penyepit baju Mummy dia ke dalamnya. Mungkin si ikan nak sidai sisik jugak. May be…


Cik Alia juga sangat comel loteh macam cik Ziqa (cucu pertama keluarga kami), bila dia buat muka kiutnya… semua orang boleh terpesona.
Cik Alia dah dapat seorang adik lelaki, Adam Haris (cucu ketiga keluarga kami)… mid awal bulan lepas dia lahir. Nak tengok tak muka adik dia???


Comel kan… macam cik Alia jugak!

Saturday, February 23, 2013

Gaya Santai.


Assalamualaikum.
Sebenarnya aku jenis orang yang suka pakai seluar. Bukan apa, senang… aku kan bawak motor, nak kejor keretapi lagi. Takkan dah alim-alim sweet twenty three pakai baju kurung tiba-tiba kena angkat kain tinggi dan pecut lari sebab train dah nak sampai. Choiii, memang tak lah. Lagi satu, kang ada incident kain tersepit kat rantai motor. Ngeri nak pikir!. Kecuali dah tahap memang jatuh ‘WAJIB PAKAI’, baru aku pikir. Itu pun kena pikir 100, 110 kali.

So, aku lebih suka pakai macam ini jek:


Sempoi, santai dan up to date sikit. Walaupun aku actually lagi suka pakai T-shirt lambing Angry Bird dengan seluar sukan dan sport shoes. Hahahaahhhh… tapi, sekali sekala bolehlah… kang kena dengan ceramah tak berbayar. Malas aku nak tadah telinga, boleh pekak seminggu. Kena jaga pemakaian la, inilah… itulah… Make up sikit… lipstick maner? Perfume sembur banyak sikit. Perghhh, macam nak tejun lombong jek bila ada orang cakap macam itu.

So, aku pun bukak la almari yang usang lagi bersawang untuk melihat apa yang ada. Maxi dress, blouse, kemeja, seluar slack, jeans… Boring-boring-boring.
Ahaks! Tiba-tiba aku ada jumpa skirt mustard color yang aku beli awal tahun lepas. Aku rasa, aku tak pernah pakai lagi ini skirt panjang. Wujud lagi eh kau ek. Baik, inilah pengganti baju kurung yang tersangat ideal. Let’s see apa yang aku boleh buat dengannya.

Taddaaa:


Huhuhu… memang aku akan angkat kain gak la nanti. Tak percaya?Agak-agak kalau korang ada nampak sorang hamba Allah ni lari tak cukup tanah kat KL Central sambil pakai baju ini itulah aku. Mengaku terus. Tak payah turun naik mahkamah bagai.

See, ada cardigan—tak nampak macam so formal sangat la kan. Sweet gitu (sila lempang diri sendiri) dan tak melampau alimnya. Kahkahkaha… kena bahan gak nanti dengan kawan-kawan aku. Hey, kalau aku pakai sport shoes pun still OK lagi kan… brilliant idea!. Senang aku nak tekan gear motor nanti. Rock kapak la (sambil tangan kanan menepuk bahu kiri).

Hurmmm, mungkin boleh di pertimbangkan (tengok, skirt panjang aku siap pikir 800 kali dulu). Susah, susah…

Friday, February 15, 2013

Bruno Mars Special Version by Me


Bruno Mars is honestly amazing. his songs are jaw dropping, every single word in every single one of his songs means something. this guy right here is honestly one in a billion. Bruno's voice, an amazing song that makes me tear up, a hottie on the keyboard, and an incredibly high quality video... What else do I really need?
 just when i heard the first line when he sang "Billionare", i was like, " ok,i am going to
 love this song!
then, HE IS THE BEST NEW MALE SINGER OF THIS TIME ...
I love you soooooo much:):):):):):)




(another video that i like most)
-he said "don't worry about the lights cuz i'm gunna find it someone has got nothing on you baby nothing on you baby that's good let's keep it going let's keep it going until they find a mother fucking light until they find a mother fucking light i wrote this shit so i can sing it right here but -lights go on- HEY!!!"

-damn....lol "until they find the muthafuckin' lights (lights, lights, lights)" that was so professional he didnt stop when the lights went out! plus hes hot and that smooth, intoxicating voice....he was wrong about one thing....he might not be perfect, but hes an sure is angel..... oh and what mountain was that? i think i need to go there once in a while...lol

*that's my Bruno in his style...just the way you are, dude!
best wishes from Malaysia.

Tuesday, February 12, 2013

CNY dan Keluarga di KL


Assalamualaikum.

Kali ini aku nak cerita pasal CNY yang berlangsung dua, tiga hari lepas. Nak di jadikan cerita… Adam Haris (cucu yang ketiga dalam keluarga kami) kan baru jek lahir masa bulan lepas. Hanya Sist Yam dan family ajer dah tengok… Mak, Ayah, bro Ayob, sist Tira dan sist Maya akan turun KL nak tengok si budak kecik tu. Cik Jima (di Perlis) akan turun ke KL gak. Dia dok hostel dengan ex-classmate masa high school kat Uni dulu walaupun dah sampai Pudu hari Khamis malam tu…nak jalan-jalan kat Masjid India katanya. So, berkompullah kami nanti. Cannot wait!

09th March: Sabtu (half day kerja), cik Jima naik LRT turun TBS… Jumpa kat sana dan peh, barang dia memang tak pernah nak sikit la kan. Aku rasa cam nak buang tepi laut jek… kami naik motorsikal kot. Aku soh dia pegang sendiri, padan muka. Sempat la belanja makan Subway, terigin katanya… layankan jek la. Tak lunch lagi kan. So, alas perut sebelum balik masak nasi dan lauk untuk orang jauh. Petangnya, jalan-jalan kat pasar malam yang baru dua tiga kedai bukak (beli sayur sikit) dan beli kek kat Secret Recepi. Memang kikis duit orang ini budak! Dekat kol 7.00 malam, baru keluarga daripada Johor sampai. Dinner samer-samer dan tidur sampai tak ingat dunia.

10th March: Pergi pasar beli barang basah. Anta sist Maya ke TBS, nak gi Seremban katanya ada kenduri kahwin. Semua seafood, jagung, ikan besor-besor, ayam diangkutnya. Kami masak ramai-ramai untuk lunch nanti. Meriah! Saper kata bila datang KL kena sopan santunnya dan takde budaya kampong. Get it out! Makan tom yam, salad, ikan kukus…. Macam-macam la. Yang penting, kenyang sampai tak larat nak bangun.

Lepas solat Zohor, gerak ke TBS dan tinggalkan keta kat parking atas-meh, aku ajo kalian naik train dan LRT!! Tak ku sangka, semua siap keluarkan Touch and Go memasing. Hampeh! Naik KTM… senyum jek. Naik LRT, swap jek… pandai dah. First, kami gi jalan-jalan kat KLCC… cuci-cuci mata. Nak masuk Aquaria tapi terbatut (atas sebab tak tahu kat mana, lawak!) dan pastu gi Masjid India… borong tudung dan makan petang. Jalan-jalan sambil beborak-borak. Bila dah penat gila, balik TBS semula dan bertemu sist Maya yang dah lama tunggu. Makan kat Teratai+++ tapau Subway lagi. Memang boroi la sorang-sorang. Keta jangan cakap la-full house! Tujuh orang. Balik, solat… sumbat Subway dan tidur kepenatan.



11th March: Bercucuk tanam di tepian rumah dan chit chat itu ini. Breakfast dan sediakan lunch lebih awal keran diorang semua dah nak gerak balik. Sedihnya! Padahal semua dah apply cuti sampai 12th March kot…
Abang aku cakap, dua orang naik la bus… penuh kot kereta sampai enam orang mampat. Selesa ke?? Tapi, bagi aku-- keluarga kami memang macam ini. Suasana macam ginilah yang paling seronok sebenarnya. Susah senang, terjaga terbongkang, gelak nangis bersama-sama. Selesa? Belakang kira. Janji kami together-gether, kerana bila lagi nak macam ini kan.

Aku sempat lagi massage diorang petang tu… Dah kat mana?
‘Kat rumah Nenek (Segamat), Ayah nak singgah dan tidur sini. Dah lama tak jenguk nenek.’
Sioottt… sajer la tu nak bagi aku jelous kan…
Aku nak ikooottt!!! Huhuhu…

Tetiba layan perasaan sedih jap.

Sunday, February 10, 2013

Motivasi--- Antara Nasyid Vs K-Pop



Assalamualaikum,
I found this video while terlalu boring melawat opah you tube, so let me introduce the their owner and some sort of explanation video ini terwujud:

Dimuat naik pada 18/01/2012
Video ini tidak menyalahkan K-Pop kesuluruhannya. Kami cuma ingin menunjukkan beberapa ciri2 hiburan yg haram di sisi Islam. Antara hiburan yg baik adalah apa2 bentuk hiburan yg bermanfaat yg mengajak kita utk zikrullah seperti Nasyid. Tp tidaklah saya katakan K-Pop itu teruk secara mutlak.


Berkenaan bendera Barisan Nasional dan UMNO itu sbnrnya secara tidak sengaja dirakam kerana bnd tu dh mmg ada kat tempat pengambaran kami. Bukan nk promo politik ye adik2 =)

Ada scene yg agak gelap. Mintak maaf atas hal ini.

Rujukan:
Nik Salida Suhaila Nik Salleh
Mohammad Nidzam Abdul Kadir

jom bertaaruf dengan kami di PAGE UKHUWAH FILLAH KAMI
http://www.facebook.com/MrTheAllShare...

.....Thank you....

*happy chinesse new year to all my who celebrated, gong xi fa cai.

Friday, February 08, 2013

Cerita Juvana Full Movie 2013



Assalamualaikum.

Dulu-dulu time belajar kat college, kami selalu (peminat-setia) tengok cerita Juvana the series. Tak boleh tinggal la kan... So, sekarang, dah ada filem... layan...

Kengkawan-korang dah tengok lom??

Wednesday, February 06, 2013

Pengalaman kali pertama isi minyak


Assalamualaikum.

Aku sekarang nih kena belajar makan kari (berdikari) hari-hari. Directly, aku memang tak tahu paper pasal motorsikal nih, bawak aku geti la. Dulu kat kampong pun, pekerja situ yang tolong isi minyak. Menyesal pulak aku tak jadi kaki nyebok dan belajar selok belok mengenai motorsikal nih. Inilah padahnya. Ilmu depan mata, pergi pandang dinasour dekat seberang jalan buat apa!!! (kiasan). Sob, sob, sob… minyak motor pulak dah bar merah. Tak boleh jadik nih, motorsikal (abang aku punya) nak guna gi kerja esoknya. Tekad, tekad!

Maka dengan keazaman yang tinggi, bermulalah SEJARAH aku dan stesen minyak. Oh my, stesen minyak terdekat pun aku tak tahu! Ok, relax-tarik nafas-hembus-tarik nafas-hembus… relax…

Pada 16 Febuari lalu, seawal Subuh dah mencarik stesen minyak. Sebelum keluar tadi, sempat aku tanya pengawal kat situ. Siap dia ingat aku sesat kea per. Paling tak boleh blah… abang boleh tunjuk, esoklah abang cuti-kita gi sesame ae. Choooiii, aku nak isi minyak sekarang la. Pening gak dia bagi panduan tuh, kena tempuh tiga lampu isyarat? Belok kanan…kiri…kanan…kiri… aku pun YEA kan jek la. Kalau sesat confirm aku tanya balai polis/ bomba terdekat. Apa susah!

Aku suka keluar awal, tak banyak kenderaan. Aman dunia (pertama kali tunggang motorsikal kat Kuala Lumpur), geee…geee…geee… Banyak kali gak aku terlajak, aku toleh kiri-kanan-kiri, tak de kenderaan. Aku undur sikit… belok. Hahhaha… bahaya, bahaya!! Jangan ikut gaya aku tahu.

Dengan izin-Nya, sampai gak aku kat stesen minyak Shell, aku rasa macam nak peluk cium jek tiang seri kat situ. Gembira gila! Ok, sekarang masalah lain- aku tak tahu nak isi minyak macam mana nih. Pekerja Shell yang membantu isikan minyak pulak tak nampak bayang batang hidung langsung. Berdengkur lagi agaknya diorang time gini. Macam mana nih?

Tetiba aku nampak lelaki awal 30-an gitu nak naik motor dan ber-pergian. Dengan muka lapan-puluh-lapan lapis, cepat-cepat aku lambai kat dia. Dia pun pelik (siap toleh semak kat belakang dia lagi), mesti dia ingat aku nak ngorat dia la tu… aku letak motor kat parking and gi mendapatkan lelaki itu.

“Emm.. tumpang tanya, boleh tolong ajar isikan minyak motor tak?” sambil tunjuk motor abang aku yang tak beraper nak lawa tuh.
“Hah!” muka dia memang terkejut gila. Gila apa minah nih (aku rasa mesti dia cakap macam tuh).
“Nak cepat ker? Boleh tolong ae…” aku wat muka lima sen gila-gila.
“Pertama kali ker?”
“Haah, tolong la ae…” rayu aku lagi, please say yes… kau sajalah harapan Negara.
“Ok la.”
“Terima kasih, terima kasih…” yes! Aku bagi senyuman manis gula la kat lelaki itu.

So, aku bayar kat kaunter…RM5.00 , coz aku cakap minyak aku dah bar merah-lelaki tu cakap bayar lima henggit. Lepas bayar… Lelaki itu pun ajar bukak penutup, dan pam la minyak tu masuk. Aku pun terangguk-angguk masa dia ajar. Pastu, aku pun ucap la terima kasih banyak-banyak.  Lelaki itu pun gi kat motor dia dan menunggang pergi. Hanya Allah dapat membalas budi baik tuan hamba-haish, apa aku merepek nih.

Lepas siap, aku nampak la minyak macam ada limpahan kat tepi-tepi tu. Aku dah cuak, macam mana tetiba masa aku tengah bawak-terbakar! Aku toleh kiri dan ternampak la tisu, aku lap sikit bagi clean and clear.. dan wallah! I’am done. Aku tersenyum jek sepanjang jalan balik. Hahah… betul kata orang, jangan malu bertanya-kalau tak nak sesat jalan. Aku setuju! Aku tak kesah nak bertanya, tapi kena tengok orangnya jugak. KL, salah tanya-korang yang jadik mangsa. Dijauhkanlah…

Maka-itulah pengalaman pertama kali aku isi minyak motorsikal… Hailoo…  Jangan tanya aku pasal minyak pelincir, angin dalam tayar, tukar tayar motor… nil. Aku sepatutnya membuat tempahan lawatan ke kedai motorsikal berdekatan, kan. Motor, motor… kenapa la kau nih bukan basikal. Tak pening kepala aku. 

Saturday, February 02, 2013

Ragam manusia di KTMB dan LRT.


 Assalamualaikum,
Mulai minggu ini, aku akan menunggang motorsikal daripada rumah ke TBS. Bravo, bravo… –sila tepuk tangan-. Tersangat la berdikarinya aku! Kemudian daripada TBS, aku akan naik KTMB ke Kepong. Naik cab then sampai la tempat kerja… Bertahan, bertahan!!!. Awal bulan March baru aku pindah ke perumahan berdekatan tempat kerja. Mudah-mudahan segalanya berjalan dengan lancar hendaknya.

Ok. Sepanjang sebulan aku turun naik KTMB/ LRT (if aku duduk rumah kakak ipar di Taman Melati)… banyak benda yang aku boleh di gossipkan tentang ragam rakyat Malaysia nih. Hahhha… mungkin jugak korang adalah salah seorang daripada mereka… how’s know. Jangan malu jangan segan nak gelakkan diri sendiri sama-sama ae.

 I like all experienced that I’m going through. Can you image-- Every day you’ll meet a new people with good/ mysterious/ stylish attire. Not only that, his/her face also showing how their mood today!

Aku akan berhadapan dengan muka mengantuk (sleepy face) seseorang pada setiap pagi. Boleh di kata kan 2/10 orang rakyat Malaysia akan tidur di dalam KTMB… LRT pulak mungkin 8/10 orang. Sebab ketara adalah LRT sekejap aja (every five minute). So, orang sentiasa wake up their mind on that morning. Naya kalau terlepas! Cuba korang imagine yang bos korang tengok keadaan korang time tuh, surely dia akan geleng kepala lapan ratus kali.

 Satu benda yang ter-ter-sangat menarik untuk dikongsi adalah. Kalau you’all anak tahu, rakyat Malaysia sebenarnya rajin bersenam! (di awal pagi lak tu). Why-fakta ke auta nih?? Real fact is kalau pagi-pagi hari, korang akan perasan bahawasanya mereka akan rela menaiki tangga daripada escalator kat KL central. Hhahah… itu cerita pagi, petang pulak… ramai lebih rela naik eskelator daripada guna tangga… penat seharian kerja. Hahhaha… itulah ragam yang paling aku suka. Fakta, fakta… aku? Guna tangga gak. Kita serupa-kita serupa-kita seruppaaa… Oh, oh, oh…


Kalau orang Korea selalu action bab lari-lari, rakyat Malaysia ada gak scene ini. Terutama bila korang keluar train A, tiba-tiba train B dah sampai. Sanggup korang lari pecut macam si Bolt untuk kejar train tersebut. Silalah percaya! Segan? Tak yah nak segan la bab lari-lari coz ramai kot yang marathon bersama korang. Sebab itu aku suka pakai kasut sukan. Banyak kebaikannya daripada keburukan. One more thing, if driver train tu baik hati… dia akan tunggu. Nasib baik! Tapi, paling menggecewakan bila korang dah lari pecut 200 meter kaki kuda, tapi bila time nak turun tangga… train dah gerak. Ke-kecewaan sungguh! Rasa nak gigit-gigit jek landasan kereta api kat area situ.

Paling best bila lari-lari sampai masuk dalam train… terbabas ke tempat duduk penumpang. Admit. Aku pernah camtu, orang kedua last. Aku perempuan, belakang aku lelaki. Dia lagilah lari macam nak gila. Part paling bengong adalah aku terbabas time ruang di bahagian lelaki (hujung sekali kan coach lelaki). Terkejut beruang lelaki tuh… chooiii! Mesti dia ingat aku nak buat serangan seksual. Siap dia angkat kaki dan beg bagai. No adegan terjatuh or terpelok OK. Aku cepat-cepat say sorry dan berjalan tunduk ke ruang wanita. Pastu buat muka tak bersalah padahalnya… Malu-malu-malu!!!

Paling aku tak suka ialah kena berhimpit-himpit. Suasana macam ini, petang waktu ramai-ramai balik kerja la. Area pukul 4.30 petang sampai 8.00 malam- MasyaAllah, mengucap la banyak-banyak. Kalah sardine dalam tin. Kalau kena sebelah orang handsome super cair macam Siwon, penyanyi Super Junior bolehlah tersenyum sepanjang jalan. Tapi bila bangla berdiri sama sebelah hang, boleh sesak nafas nak menyedut oksigen! That’s why, pergilah ke site ladies only… sesame jenis, bersentuhan pun no worries. Wangi pun wangi… Kalau leleki sesat dalam tu, anggap jek la diorang ni lelaki dalam erti kata perempuan: PONDAN!


Satu perkara aku nak share is even korang dapat seat, orang lain akan tengok dengan be-rupa bengis dalam erti kata lain ‘blah la cepat sikit, aku nak duduk kat situ!’: scary gila kan. Reality dalam LRT (KTM tak sangat la)… aku kalau perjalanan jauh (dalam 5-6 stesen lagi), aku duduk jek sambil tidur-tidur ayam. Tapi kalau kejap jek-better berdiri la, mana tau ada yang lagi memerlukan tempat duduk. Paling sempoi, ada yang duduk kat lantai. Tu aku tabik, why not kan… no rules untuk menghalang selagi tak gangu ketenteraman awam. Kotor pun tak la teruk sangat, clear kot lantai train tu. Pekerja diorang cekap dalm bab mengemas nih.

Another story, bila korang berborak dalam train. Memang superb dengar la oleh semua orang. Dekat-dekat kot duduknya. Nak bergossip pun kena pandang-pandang la, kang kalau orang yang di ngata itu same train… perang mulut kot. Bebudak muda especially (macam aku dah tua), suka beborak kuat-kuat. Bising! Drama-drama-drama… cerita bajet macam nak bagi satu dunia tahu, choooiii… slow sikit sound boleh tak. Buat malu kaum sejenis jek la. Balik rumah cerita boleh tak? (kalaulah aku berani cakap camtu).

Okeylah… esok aku kena naik train lagi, kita tengok apa ragam yang terjadi nanti.
Chow-cincau-chow-out!

Mencari ketenangan jiwa

Assalamualaikum.

Aku suka bercerita mengenai laut...pantai...
Y??
Kerana bagi aku, itulah tempat yang paling damai, tenang dan syok nak release all the thing dalam kepala otak. Sure, balik rumah... relax...

Pantai, laut semua ini-- dengan pokok kelapa, batu-batuan, pasir... dan baunya yang... Ok, accepted!.


Itu menurut akulah, kalau korang...
no comment.