THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, December 13, 2012

Penyakit kencing manis di Malaysia.

Assalamualaikum.

Hait. Apa kabor kalian semua?
Baiklah, let's face the fact yang 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap penyakit kencing manis/ Diabetes Mellitus. Big amount tuh-means yang perkara ini sangat la serious untuk di ambil tahu. Okeh, mungkin bukan untuk diri sendirik tapi may be for your lovely father and mother, wife/hubby tersayang, anak-anak in future, or untuk kominiti sekitar kita. Biasa la "penyakit orang kaya-darah tinggi, kencing manis dan jantung".



Then, bila dah kena mula la cakap ianya buatan orang>> jumpa bomoh saner, situ, sini. Lastly, rugi RM 12.4 juta... Tapi, sebenarnya salah sendirik. So, maner silapnya? For sure, takkan dah kena baru nak cari cure!. Another option, try makan produk-produk kesihatan yang di jual kat pasaran (ntah betul yer dak jek). Between, mencegah itu lebih baik daripada merawat. Cara terbaik adalah lakukan perubahan dalam hidup korang mulai saat ini. Kurangkan pengambilan gula, kurangkan, kurangkan, kurangkan please...

Important note: Sugar is not a bad guy. Kerana gula actually adalah sumber utama terhasilnya tenaga dalam badan. May be, we can called--sugar is a naughty guy!
Banyak sebab kenapa korang boleh dapat penyakit kencing manis. Antaranya melalui Pola pemakanan, cara hidup, genetik, ketahanan badan, etc... Boleh la tanya pada Doktor yang berkenaan okeh. Aku pun bukan pakar dalam hal nih, because i'am not a doctor. OK.

Antara simptom-simptomnya pula adalah:

  1. Haus yang terlampau-lampau. Sikit-sikit nak minum. Kalau minum plain water, itu acceptable lah. It became more worsen bila korang minum air tin berkabonat. Fuh, itu namanya menyahut seruan kubur.
  2. Berat badan menurun. Sila cek berat badan anda sekurang-kurangnya enam bulan sekali. Perempuan anti betul nak cek-cek berat badan nih. Aku tau, kita sama. Jiwa kacau nanti. 
  3. Penat, cepat letih. Buat kerja sikit, peluh bukan main. Tapi, keluar peluh itu bagus apa. It's sign bila peluh sejuk yang keluar. Hah, tahap gula rendah la tuh. Please, make an appointment with your doctor. 
  4. Penglihatan kabur. Saraf mata ini kecik ajer, paper hal senang rosak. Then, cecepat jumpa pakar mata. Letak eyedrop bagi pupil dilated and check up inside of your eyes. Once a year sekurang-kurangnya okeh.
  5. Gatal-gatal. Most yang orang selalu ambil ringan. 
  6. Ada kudis, luka yang lambat sembuh. That's why ada penyakit kencing manis yang kena potong kaki bagai. Coz luka diorang lambat sembuh dan bila lambat, bakteria mula la wat kilang percuma dan meluaskan empayar Rome mereka.
  7. Otot lemah. Another sign yang orang selalu tak ambil peduli gak. "Biasalah, atuk dah tua cu".
  8. Kebas. Kebas terjadi bila tunas saraf kita tidak berfungsi dengan baik/ dah mati. So, ini adalah simptom yang worsen sekali.
  9. Kerap kencing terutama di waktu malam. Gompol itu lain cikit yek. Ini, juga lain.

For the best action, aku sempat grab this great book @ Danga Mall Books Fair. Everything in one--all the meaningful advises, superb knowledgeable, other patient experience and the best of the best, their diabetic recipes. For sure, aku still trying hard untuk khatamkan buku nih. 


Mekasih pada sumber-sumber yang membantu:
Wikipedia
Klinik Cybermedik
Dia buat dah