THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Wednesday, October 31, 2012

We're: Dibot, Shodot and Dodot.

Assalamualaikum.

C.V----Craziness virus attacks us!
Itu yang boleh aku terjemah behalf of two of my friends.
Shodot and Dodot
; )

We're like kembali pada zaman sekolah (i think at that time tak ade FB) masa chit chat on Facebook malam semalam.
Jejak kasih yang dah hampir five years tak dengar kabar berita and beborak cam ginih.
And bila one person started the topic.... just borak ,
And the rest is history.

I can tell, even sampai 11 pm-yesterday night…
A lot of fun daripada conservation tersebut. Happy ending.
Punyalah banyak benda nak argue aku ker kau yang betul, nak ingat rindu jatuh terbalik zaman sekolah, cikgu-cikgunya lagi, nak jemput Psy, gosip yang paper je lah, nak buat konsert jelajah Feda pun der tersenarai gak…
Semua cam, 'we'll on drugs, so-yeah'

As a conclusion,
Everyone got their new named that day.

Shodot a.k.a Shuhada Hamid
Dodot a.k.a Firdaus Abrahim
And me?
Dibot a.k.a Adibah Shahrudin.

Seriously, kitaorang memang miss tahap gaban sama zaman sekolah!.
Missed you all.

Monday, October 29, 2012

Raja Nadia Sabrina-Cantiknya dia.

Assalamualaikum.

Hallousss... Malam dah kan. Hehehhe... Tapi, aku tak ngantuk lagi lah-so aku update dalam terjah blog orang lain. Uhui-steeett.... kat empunya blog nih. Cantiknya!.

Cerita best nih. Even, korang dah pun kenal dengan makhluk Tuhan paling cantik nih-  Raja Nadia Sabrina. Tapi, aku nak cerita gak-of course. Suker gila tengok dia bergaya, simple and in muslimah style. Umpphhh-six stars.

Selain dalam blog jek korang boleh terjah, dia jugak ada web lain- Lookbook.nu-CLICK HERE. Sure, korang akan tak kelip-kelip memandang. Pasti!. See.





Siap ada tutorial lagi, baguih sungguh. Then, sekali lagi-aku perkenalkan- Puan Raja Nadia Sabrina.
Enjoy!

Monday blues Disease: Hari Isnin yang teruk!


Assalamulaikum.

Monday blues-itulah yang aku alami maser keja tadi. Memang teruk! Tak pernah aku alami macam tuh. Huhuh… Bukan terlebih pujian la, tapi biasa everyday aku memang semangat bak Ultraman nak serang Monster-tapi tadi memang teeet, teeetttt….. Awat ye? Sampai Doctor and other colleague pun bagi arahan 3, 4 kali. Huiiisshh... like something not right over here.

At end of the day, macam tuh jugak la-stress ker? Nak stress bendanya. Bukan ada anak kecik, mertua yang garang nak aku pikir tuh semua. Hurmm... No comment.

If you think you’re too stressing, you probably are. When your gut feeling tells you thatà No time for yourself. Hhahahah… real fake! Masa itu emas, pepandailah nak jaga.

Untuk itu, lets enjoy some music first-We’re young song by Fun.
Happy reading.

Sunday, October 28, 2012

I’m king of the world?


Life is hard.
The limits of human endurance, survivors of death defying experiences, relieve their ordeals and the moments of truth that kept them alive.  

Relationship is complicated.
Spotlight shining, because lovers dance when they’re falling in love along their own world. And it’s all about them. Idiot.

For sure, flash back when the last you cried, smiling, revenge and forgiveness. Are you satisfied with all those things? Then, carry on. Up to you.

But… Filmy, my dreams become small, small, and fade away.

It’s part of me.
I wondered what I would do next, to hell with life which never ended. Please, just take my hand and runaway to the places where whole world never found us.


Am I looks silly? Uncontrolled like ‘Goodbye to romance by Ozzy Osbourne’.
Not at all.
These days-most willingly, hopes and prayer to The Greatest-Allah.
Shout out what you feel.
Be a man. Stand up for yourself.
Go for it, be brave.

Believe and confident on what you do. Yeah man!

Friday, October 26, 2012

Cerita pasal "Dunia Pasar".


Assalamualaikum.

Pasar? Pasar tani ke pasaraya? Pasar pagi ke pasar malam?... Absolutely, aku hanya rajin ke tempat sepesis bernama pasaraya. Giant, Tesco, Econsave, Carrefore, the Store, UO… Pasaraya, satu tempat bagi saper yang malas nak ke sana ke mari like me. Everything got there-easy. Makin berlemak la kamu, ya.

So, to show kemeriahan pasaraya-let’s me introduce you one of the popular pasaraya kat Malaysia nih. Please take a look.

See? Meriah dan susur atur yang amazing. That’s why I lebih suka ke pasaraya. Great reason, dear. Kahkahkah…




*pasar malam pun aku suka gak. Cheapest food, fresh vegetables and friendly people. I like most.

Saturday, October 20, 2012

Let's stay home

If don't have any plan and something good to do.
I more like to have spend my time at home.
And cooks my own food.
This is how i pampered my life.
Rather  go to shopping complex and exhausted my legs, energy, time and money!
Oh,
And others, i will be update my blog.
Hehheh...
So, let's stay home.

Sunday, October 14, 2012

Cara awet muda: Senyum.

Assalamualaikum.

Rutin harian bila bangun pagi dan untuk bagi awet muda adalah:

S.E.N.Y.U.M @ S.M.I.L.E


Kalau korang tension, orang yang tengok korang lagilah tension. Menyemak pada pandangan mata! So, senyum sikit... Hehehhe... 

My best friends engagement- cik Liha


Assalamulaikum.

Congratulations cik Liha!!!... Actually this beautiful lady bertunang maser rayer ke-3 tahun nih. How good friend I ‘am, baru sekarang nak update pasal kisah dia. Hehehhe.. scalloped smiling, please. Even dah lamer, but it’s still ‘hot’ right. Cik Shu pun tak dapat attend dia punya ceremony-I ‘am behalf of others. Baik kan?

Before the day, cik Shu and I dah gegar dah rumah cik Liha nih-raya sekali lah. Even penat petang tuh travelling dan malam gi rumah dia, for my best friends-no hal. No sweat. Baik lagi sekali tak? Heheh… terjah, chit-chat, cari-gali rahsia segala ala Melodi. Area kol 10, 11 la balik-takkan nak tidur saner-panda eyes sok cik Liha. Saper nak jawab? Lagipun cik Shu nak balik kampung esoknya.

Average, ceremony start after Zohor and her future husband is orang KL. His name…. I don’t know (forget to ask). Sorry, sorry. Food? Alhamdulillah, like always-sedap bangat. Hantaran semua cantik belaka. Main part, I can tell…she is beautiful. Pheewit!. Der tangkap picture lagi tau. See...


Then, doakan diorang bahagia dunia akhirat dan selamat bertunang kepada cik Liha serta pasangannya.  Hopefully, I can attend your next ceremony. Kahwin!. Hehehe…

Brought to you by: cik Diba. 

Wednesday, October 10, 2012

Libresse Promotion: Aku dan Libresse Computer Testing

‘Ms. Adibah-your fashion style is ROMANTIC.’

Your personality:
You have a feminine sense of style with your own creativity. You have an eye for details, calm, sensitive and good with self expression. You enjoy spending time with your love one and enjoy companionship.

Suitable career:
Examples of your ideal career are writer, artist, designer and photographer.
Brought to you byàlibresse.com.my
Libresse touchà1800-22-2828
………………………………………………
R.O.M.A.N.T.I.C ??? Is that for real? Wahakks! Ehem, ehem. Please take a note, romantic girl. Hehhe… 

Sunday, October 07, 2012

Colour: Aku benci warna kuning!


 
Assalamualaikum.

Go ahead and make my day.

Apa warna kesukaan korang? Merah, ungu, biru, coklat, merah jambu? To me, aku suka semua warna except yellow (kuning). Oh, puhleeasee… I can tell…it is very horrible and ugly. Even ia adalah warna asas dalam lukisan aku (biru, merah dan kuning). Kenapa? Aku pun tak tahu, unconscious mind may be. Maaf para peminat cik kuning.

Warna memberikan kita semangat! Am I right? Ini betul bagi yang sedar akan persekitaran sekeliling korang. Let’s say, just imagine kalau hidup hitam putih macam zaman cerita seniman P. Ramlee- speechless, alahai. Memang seronok dengan segala humor tapi tidakkah ianya looks pale. Mungkin jika di upgrade dengan warna plus 4D some more, meletup!. Boleh syorkan kat KRU production nih.

Actually masa belajar kat kolej, ada kawan panggil aku ‘kuning’. Because she told me, when in lecturer hall (air cond some more), ours skin looks pale but me-kuning! –Scream- is my liver got a problem? Luckily, my blood still red color.

Hah, buat para kaum Adam-if nak proposed, please don’t wear yellow color cloths please. Aku hanya boleh menggeleng kepala sebanyak tiga kali jika itu berlaku. Even six stars exclusive restaurant plus pick me with new Ferrari car. One blink, kamu akan aku reject stat. At that time, don’t tell me why and I mean it.

So jaga-jaga, ada orang perhati. Hahahha…

Monday, October 01, 2012

30 cara berjimat paling berkesan-cara aku

Assalamualaikum.

Bila baca tajuk atas jek dah me-label-kan aku sebagai spesis makhluk Tuhan yang memang ter-over bangat la kan.
‘Cara aku?’
Cheit, siap buat versi sendirik-101% di adaptasi daripada pengalaman selama 22 tahun hidup.
Fuh, hak cipta terpelihara la jadinya kan.
Ehem-ehem, sila jangan jelous.

BTW, aku bukanlah jimat sampai boleh beli BMW 8,10 bijik-tapi ala penjimatan dua, tiga ratusan aja sebulan.
Okay?
Kalau korang dah kaya tak dimamah tujuh generasi, abaikan aja.
Jangan banyak comment.

Baiklah para pembaca yang nak baca, mari mulakan daripada asas:

1.       Tetapkan diri/minda/badan untuk misi utama, ‘Penjimatan berbelanja’.
2.       Hasilkan satu buku kewangan, buku tulis garis satu pun boleh.
3.       Simpan semua resit dan rekodkan senarai belanja, setiap hari okeh.
4.       Perhatikan cara berbelanja 2,3 bulan dan potong mana pembelanjaan yang tak berkenaan.
5.       Akses balik pemotongan dan penjimatan yang korang dapat.
6.       Aplikasi-kan sebulan ke sebulan dan ubah mana yang korang rasa lagi jimat tersangat.
7.       Akhir sekali, jangan putus asa. Aja-aja fighting!.

Seterusnya, untuk lagi ummpphhh:

1         Bayar bil/ hutang balik tepat pada waktu.
2         Masak di rumah dengan lebih kerap. Bersih, jimat dan terbaik!.
3         Rajinkan diri untuk buat air sendiri daripada beli di luar.
4         Pakai talian kredit telefon, top-up.
5         Cuba untuk tidak membeli kenderaan, tapi rumah mungkin.
6         Jalan kaki, berbasikal, guna perkhidmatan awam ke tempat kerja/belajar.
7         Batalkan keahlian kad yang tak de untungnya, lagi lagi yang ada kenakan bayaran tahunan.
8         Pastikan ada kad diskaun dan tebus mata pasaraya besar, contohnya The Store.
9         Gunakan tunai daripada kad kredit, banyak baik daripada buruknya.
10     Buat senarai sebelum berbelanja, even korang ke 7eleven sekalipun.
11     Barang basah di pasar malam/ pagi lebih murah daripada pasaraya besar.
12     Tanya diri sendiri: Adakah aku memang memang memerlukan sangat benda alah ni?.
13     Pergi berbelanja dalam keadaan nak cepat, ala kelam dalam terkawal.
14     Berhati-hati dengan tarikh tamat tempoh, tolong bukak mata besor-besor.
15     Beli satu percuma satu, ni yang paling aku paling suka.
16     Beli baju/ hadiah masa jualan murah, aku suka gak.
17     Cek semula 10,11 kali bila beli barang mahal.
18     Jauhi laluan rak makanan ringan untuk lebih sempurna.
19     Jauhi ‘vending machine’, bagi signal 100km laluan berbahaya.
20     Amalkan minum air mineral daripada air warna warni. Plus, sihat!.
21     Bawa botol air sendirik.
22     Minum air sebelum makan dan makan perlahan-lahan, cepat kenyang dan lambat lapar.
23     Lapar? Cuba buat sesuatu yang memerlukan tumpuan penuh dah menyeronokkan.
24     Suka makan buah? Berbelanja bila musimnya. Pastinya amat murah.
25     Gila baca novel? Dari beli, baik pinjam buku. Ahaks!
26     Malu nak pinjam? Gi perpustakaan, atau beli secondhand punya.
27     Rancang awal untuk setiap percutian.
28     Amalkan sikap kitar semula, boleh jana duit juga.
29     Jaga jarak daripada high-roller friends, pengaruh kuat nih.
30     Belajar untuk bercakap ‘T.I.D.A.K / N.O !!!’

Selamat berjaya!