THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Monday, May 28, 2012

Petunjuk daripada Allah: Buat aku menginsafi diri.

Assalamualaikum,

6:15 am-Hujan renyai-renyai manja membuatkan suasana begitu nyaman dan bila Barney-me and my teddy (alarm ring), aku tekan snooze! Perasaan malas (hasutan syaitan) sungguh kuat mengikat dan membuai diri agar terus diulit mimpi di hari minggu ini (tak kerja la kata, kan). Nak gi exercise pun sebeban malasnya.

6:24 am-Alarm ring again, turn off (selamat pagi). Terus bangkit dari tidur, dan gi bilik air untuk basuh muka, berus gigi dan ambil wuduk.

Masuk aja bilik, TV yang tengah on dari malam tadi (pembaziran yang melampau) tayang pulak 'tip -specialist steak'. Apa tunggu-layan jap la (tangguh solat lagi).:

  1. daging yang terbaik terhasil daripada umur sewaktu di sembelih, makanan hariannya, cara pemotongan dan peyimpanan, serta cara penyediaan masakan sebelum di hidangkan.
  2. plus, lembu yang makan rumput (adalah lebih murah) berbanding makan bijirin (lebih mahal) kerana perbezaaan lemak yang banyak serta lembut bila di panggang.

Huh, bila iklan je (turn off TV) dan terus bentang sejadah dan pakai telekung (buat solat Subuh). Habis solatnya, dengan lafaz Bismillah-tandaan pemandangan biru laut--Al-Quran terjemahan al-hidayah--. Alhamdulillah, Al-Waqiah, habis satu surah.

Tiba-tiba, mata tartacap pada buku 'Amalan Sepanjang Hayat' (yang pernah aku bagitau dulu). Terpana cahaya Subuh (atau aku masih bermimpi di alam fantasi misi si Wonderland).

Terus aku capai pen , highlight dan pensil serta helain demi helain bab Al-Quran aku telek (masih bertelekung), Semua surah dan potongan ayat yang ditekankan untuk dibaca lebih sedikit telah aku tandai penuh makna.
Amalan pagi dan petang (aku tanda warna pink di tepi atas sekali), malam (hijau di tepi bawah sekali) dan sebelum tidur aku tanda garis 1/2 pink di antara helaian.

Terasa lengkap, Al-Quran itu aku bawa ke dada dan ku titipkan di hati agar sentiasa mengamalkannya. Sepanjang hayat di kandung badan. Mudah-mudahan Allah sentiasa merahmatiku selamanya.. Amin.

Because I know, I can't stay long because Allah itu Maha Kuasa.