THE AUTHOR

My photo

Assalamualaikum and hello, o awesome readers!

I guess I'm pretty cool person. I likes be positive, helping others, writing and exploring.  Also a fan of happy ending. Even life is too serious as it is. This blog i called as my second heart. Everything with Allah blessing, i'll share those awesome moments in my life. Overall i think is a lot about my family. 'Cause i love them....LOL.

Thanks for all your support! It means a lot. Anyway, welcome to my life.

Thursday, March 31, 2011

something crazy: Pilih menantu/ isteri di sini.

Wohoo... aku nak wat kerja gila jap.
Korang agak-agak kalau la aku send picture ni kat semua mak-mak yang ader anak teruna yang hensom se-level Taylor Lautner, Tom Hiddleston == agak-agak korang der yang berkenan tak???

>>>>ahahhahahahah.....Silap-silap kena black list adalah (malu-malu). Helmet maner, aku nak tutup muka jap. Huhuhu...

yang maner satu pilihan hati?

Actually, samaada kaua tau aku- pemilihan yang tepat dan yakin itulah jodohnya adalah penting. Jangan pandang seseorang kerana kecantikan padanya-pandanglah kebaikan hatinya kerana itulah bentuk sebenar seseorang itu.

Tuesday, March 22, 2011

Gunung Ledang: We are here.



*memang superb 'boom; untuk yang suka kan kehijauan alam yang tenang tanpa gangguan. Banyak tempat bebas yang cantik (kalau pandai pilih). 


----------------------------happening--------------------------


Salam kejauhan daripada kitaorang di bumi Ledang. Kalau korang dok tarak tau nak gi maner tok berkelah bersama keluarga tersayang. Apa kata kalau singgah sebentar di sini (gunung Ledang) dan rehat bersama Kit Kat (iklan promosi tanpa bayaran dan rasuah). 


Layan pokok-pokok yang menghijau dan air yang super 'ummphhh' memang best amat! So guys, what you waiting for--makes your own group and go trakking.

Wednesday, March 16, 2011

PT22086: Lagu ini khas untuk kawan-kawanku.

Sindentosca-- Kepompong.

Dulu kita sahabat
dengan begitu hangat
Mengalahkan sinar mentari


Dulu kita sahabat
berteman bagai ulat
Berharap jadi kupu-kupu


Kini kita berjalan berjauh-jauhan
Kau jauhi diriku karena sesuatu
Mungkin ku terlalu bertingkah kejauhan
Namun itu karena ku sayang





Reff:
Persahabatan bagai kepompong
Mengubah ulat menjadi kupu-kupu
Persahabatan bagai kepompong
Hal yang tak mudah berubah jadi indah


Persahabatan bagai kepompong
Maklumi teman hadapi perbedaan
Persahabatan bagai kepompong





Na na na na na..


Semua yang berlalu
Biarkanlah berlalu
Seperti hangatnya mentari


Siang berganti malam
Sembunyikan sinarnya
Hingga dia bersinar lagi




Deadly serious: Retirement planning/ pelan persaraan.

Pernah tidak terlintas di fikiran (walaupun lapan detik) soalan-soalan like this:

1.       Adakah korang rasa wang yang korang simpan hari-hari dalam bank campur ngan KWSP, cukup untuk zaman tua korang?
2.       Mungkinkah korang punya pelan persaraan di jalan yang betul dan terjamin?
3.       Berapakah umur korang sasar untuk bersara?
4.       Atau korang adalah golongan yang tidak akan bersara selamanya, masih bekerja walaupun berumur 80 tahun untuk menampung kehidupan seharian?

*** Retirement is a very confidential issue and you must have a right planning. Is like you planning a life about a people in his/her future. Careful 'cause a bad planning will make you sengsara seumur hidup.

Even now I’m only 21 years old, but my expectation about retire subject is the highest important thing. Nah, a mature type.

(May be akibat parah kerana panahan mata ‘Personal Money, The Edge Magazine On Managing Your Finances. Issue # 107, July 2010- Get Ready For A Rough Ride. Page 54 ’).

FYI, my goal is the younger you plan---the better your life. I want to retire early (Amin), so I must count rightly. May Allah bless me.

Pernah dengar pepatah ini: Susah dahulu pendapatan, susah kemudian tidak berguna. Sedang rakan you'll yang lain sedang dok seronok main ping pong bawah gunung Everest, gi ulang alik tunai Haji Umrah... dan mengelilingi Jalan Duta dengan Harley Davidson untuk menghabiskan masa tua, korang masih ulang alik pergi keja yang tiada sudahya. 
Don't you felt bad? 
Amat kesian, kan.

Many aspect must be concern when you talking about retirement planning. Some examples:
1.       Age, sex, status
-when you start plan? And when you want retire?
-perancangan pada umur yang muda akan menjadikan hidup korang kelak lebih terjamin. Ini kerana banyak lagi masa korang boleh peruntukkan sebelum umur sasaran dicapai. Maka, lebih banyak wang yang korang boleh simpan.
-lelaki lebih terdedah untuk menyediakan wang yang lebih, untuk yang berkeluarga berbanding  lelaki bujang trang-trang.

2.       Partner
-did your partner also had a good retirement planning?
-If yes, thanks God. If no, just say, oh my God!
-jadi, sebelum si dia melamar anda, tanyakan dahulu adakah beliau yang korang sayang sangat tu  mempunyai perancangan persaraan yang baik atau sebaliknya. Barulah pelamaran diterima, ye tidak.
-Bagi yang sudah berumah dan bertangga, perbincangan yang baik antara satu sama lain mengenai cantuman perancangan persaraan bersama haruslah adil dan saksama untuk kebahagiaan kedua belah pihak.

3.       Basic Spending
-Same condition like now, you will receive bills every day. So, you must count correctly, ok.
-pembahagian pengurusan kesihatan, pendidikan (jika anak masih belajar), kematian, harta pusaka, hutang-hutang (jika ada) perlulah diberi perhatian selain soal perbelanjaan makanan, rumah, dan pengangkutan seharian.
-tip tambahan: dunia makin maju dan barang makin mahal, mungkin sekarang harga sebuku roti panjang adalah RM 3.80, dan mungkin pada waktu korang bersara kelak harganya mampu mencapai RM18.00. Fikir, fikirkan. Money cannot run from inflasi. 
 
4.       Others spending
-Makes some list what you want to do after retire, and from that you can count the budget.
-takkan selama korang bersara sampai nak masuk liang lahad dok terperap dalam rumah, ye tak. Mestilah korang ada keinginan nak tunai umrah atau haji, tengok cucu di Paris, melancong ke Jepun, menaiki bot laju ker, mengelilingi dunia dengan kereta Ferarri keluaran terbaru dan makan makanan yang boleh menambah tahap kolestrol korang.

Hurmmmm…. So far, what do you think?
Lets decide, do you want only enjoy your life right now or only be in luxury happily person at old age. Right planning, you can get both and no planning, vice versa.

Think, think and think ….just don’t be ting tong.
Short way advice: Fast catch your handsome financial ad-visor as soon as possible. 
***May be he can give you more tip rather than i who not actually in financial field. But trying minded like that. : )
And i'm the one is deadly serious if talk about money.

Saturday, March 05, 2011

PRIVATE FIGURE: Alia Qistina Muhammad Ibrahim


This is story about the 'lil cutez baby who was born in the world...





Alia Qistina Muhammad Ibrahim